Mediació

Bioscopi

Tallers d’animació documental per a la creació d’una pel·lícula col·lectiva

Diàleg

Es tracta de crear un retrat animat que fusiona els dos participants: un rostre s’anirà transformant fins que es converteixi en l’altre, i viceversa. Començareu dibuixant el vostre company o companya. Després creareu uns dibuixos intermedis a quatre mans per poder animar aquesta seqüència a través d’una aplicació. Aquest retrat parlarà de com us veieu vosaltres mateixos i com us veuen els altres.

Dues persones.

Recomanat a partir de 7 anys.

1

Prepara el material

Per al dibuix animat:

  • una impressió per cada persona de la plantilla, en DIN-A4 (cada participant té una plantilla diferent; descarrega’t les plantilles en PDF)
  • retoladors o pintura: negre + un altre color

Per al set de captura:

  • un telèfon mòbil amb càmera amb l’app Stop Motion Studio instal·lada (disponible per a Android i iOS)
  • una capsa de cartró (tipus sabates)
  • un penjador
  • un llum petit
  • cinta adhesiva de pintor

2

Mirem pel·lícules abans de començar?

Podeu inspirar-vos mirant aquests clips que utilitzen l’animació per representar diferents realitats, o intentant esbrinar més coses sobre l’animació en el món dels documentals.

A partir de 6 anys:

The Sinking of the Lusitania, Winsor McCay, 1918

Aquesta pel·lícula enregistra un episodi del passat, però en realitat mai es va arribar a gravar!

Abans que existissin els ordinadors per recrear escenes que no s’havien gravat, Winsor McCay va fer aquest documental sobre l’enfonsament d’un vaixell. Creus que, pel fet de ser dibuixat, és ficció?

Morph, Nata Metlukh, 2020

Aquest clip animat és un autoretrat! Curiós, oi? Bé, ens permet veure que podem fer retrats no realistes.

A partir de 12 anys:

Le printemps de Sant Ponç, Eugenia Mumenthaler i David Epiney, 2007

El dibuix és un llenguatge que permet explicar coses d’una manera diferent, i per a les persones amb discapacitats mentals pot ser una oportunitat per expressar-se. Aquesta pel·lícula està feta a partir dels dibuixos de persones amb discapacitats intel·lectuals, que en són les protagonistes.

En aquest fragment, l’Enriqueta parla de la mort del seu pare.

3

El guió

Podríeu explicar un secret inconfessable?
I una veritat incòmoda?

Per fer una pel·lícula, encara que sigui molt breu, cal fer un guió. El que expliqueu haurà d’estar relacionat amb el fet de revelar un secret inconfessable o una veritat incòmoda, i tindrà la forma d’una entrevista on tots dos sereu alhora entrevistadors i entrevistats.

Quina d’aquestes preguntes us costaria més respondre? N’heu de triar una cadascú, i plantejar-la a l’altra persona. Així, tots dos pensareu i respondreu una pregunta.

  • De què tens por?
  • Què et fa vergonya?
  • M’agradaria que el meu veí fos…
  • Si jo hagués de posar nom a un carrer/plaça, es diria…
  • Jo li faria un monument a…
  • Vaig mentir quan deia que…

També podeu pensar en qualsevol altra pregunta que us costi respondre.

Un cop decidida la pregunta, cadascú ha de gravar un vídeo amb un telèfon mòbil tot responent la pregunta que us han fet. Penseu que ha de tenir una durada de 10 segons (20 com a màxim), així que elaboreu bé el que voleu dir.

Atenció!

Aquest enregistrament no formarà part de la peça final, però ens servirà per estructurar les idees i tenir present el que volem explicar.

La vostra resposta ha de començar per la pregunta que us han fet. És a dir, si us han preguntat “De què tens por?”, haureu de començar dient “El que em fa por són les aranyes”, i no dir directament “Les aranyes”.

Reflexiona-hi

Us és fàcil parlar davant d’una càmera sobre els vostres pensaments o sentiments? Us incomoda? Us seria més fàcil fer-ho si fos anònim?

4

Jo et dibuixo, tu em dibuixes

PAS 1.

Ajuda!

Per dibuixar l’animació necessitareu una plantilla per a cada participant.

Cadascú de vosaltres haurà de fer un dibuix del company o companya (Dibuixos A i G).

Compte! Els ulls, el nas i la boca han d’estar sempre en la mateixa posició, sobre les referències dibuixades en la plantilla.

La resta d’elements (el contorn de la cara, els cabells, les orelles…) no han de tenir una representació realista; millor si són inesperats i expliquen del nostre company quelcom que no es veu a simple vista.

Atenció!

A la plantilla trobareu especificat en quin espai cal fer cada dibuix.

PAS 2.

Un cop tingueu els dos retrats, junts n’haureu de fer un altre que els barregi tant com es pugui (Dibuix D).

Penseu això: com podem fer que una cara s’assembli als dos retrats a parts iguals?

PAS 3.

Ara toca acabar d’omplir els buits que encara hi ha a la plantilla, tenint en compte que el que esteu fent és una transformació animada: cadascun dels dibuixos s’ha d’assemblar a l’immediatament anterior i a l’immediatament posterior (Dibuixos B, C, E i F). Cadascú omplirà els dos buits que queden a la seva plantilla. Així, en l’animació final, el Dibuix A s’anirà transformant en el Dibuix D (a partir del B i el C), i després en el Dibuix G (a partir de l’E i l’F).

5

Animem els retrats!

Primer, haurem de construir el set de captura.

Ajuda!

Aquí trobareu com construir un set de captura.

Serà necessari utilitzar l’app Stop Motion Studio (al mòbil o a la tauleta) per tal de muntar l’animació.

Ajuda!

Aquí trobareu el tutorial d’ús de l’app.

Amb l’app, cadascú haurà de fer una fotografia de cada dibuix seguint aquesta seqüència: a-a-a-b-c-d-e-f-g-g-g-f-e-d-c-b. A la plantilla trobareu referenciat cada dibuix per saber on l’heu de dibuixar (l’a i el g s’han de repetir tres cops cadascun perquè apareguin durant més temps).

Atenció!

És important que els ulls-nas-boca de cada dibuix estiguin sempre en la mateixa posició.

L’app Stop Motion Studio té una opció que permet veure la imatge anterior superposada, de manera que es pot fer aquest ajust fàcilment.

Un cop fotografiada almenys un cop aquesta seqüència, cal fer-ne un loop, copiant i enganxant els fotogrames tal i com s’indica en el tutorial.

 

 

6

Posem-li veu!

Ara caldrà afegir la veu al clip gravant la veu directament des de l’aplicació. Cadascú de vosaltres ha de repetir la resposta a la pregunta que li ha fet el company o companya abans. Heu de recordar incloure la pregunta en la resposta, per exemple, començant així:

  • “El que més por em fa és…”
  • “Em moriria de vergonya si…”

Us podeu guiar pel vídeo que heu gravat al principi, però no cal fer servir les mateixes paraules i es poden canviar coses del relat original!

7

Enviem-ho

A través d’aquest formulari, envieu-nos les vostres animacions per formar part de la pel·lícula col·laborativa que farem entre tots.

Envia

8

I, al final, què hem après?

Us podeu animar a reflexionar sobre com de diferent és retratar algú o autoretratar-se.

  • Què us sembla més fàcil, retratar-vos o que us retratin?
  • I què us sembla poder representar-vos amb animació? Creieu encara que només la imatge real pot explicar la realitat, o també ho podeu fer amb un retrat animat?
  • Creieu que el retrat que us han fet se us assembla més que si us l’haguéssiu fet vosaltres mateixos?
  • Creieu que us heu expressat igual que quan us heu gravat al principi? O us ha estat més fàcil expressar-vos des de l’anonimat, darrere el retrat animat?
  • Us és més fàcil d’explicar un sentiment si la imatge que parla no sou directament vosaltres?

Recordeu que cadascú ha preguntat allò que no voldria haver de respondre.
Encara penseu que us costaria molt fer-ho?

Altres modalitats

Tornar a dalt