Mediació

Bioscopi

Tallers d’animació documental per a la creació d’una pel·lícula col·lectiva

Monòleg

En aquesta activitat faràs un dibuix animat digital amb un espiell de cartolina per tal de veure com l’animació no és només una eina per a la fantasia i la ficció, sinó que també ens pot permetre descobrir la realitat, i fins i tot a nosaltres mateixos!

Una persona

Recomanat a partir de 7 anys.

1

Prepara el material

  • cartolina
  • unes tisores
  • un telèfon mòbil que gravi vídeo
  • un ordinador amb connexió a Internet (l’eina de treball serà el web www.bouboucle.com)
  • cinta de pintor, Blu-Tack
  • impressora (opcional)

2

Mirem pel·lícules abans de començar?

Pots inspirar-te mirant aquests clips que utilitzen l’animació per representar diferents realitats, o intentant esbrinar més coses sobre l’animació en el món dels documentals.

A partir de 6 anys:

The Sinking of the Lusitania, Winsor McCay, 1918

Aquesta pel·lícula enregistra un episodi del passat, però en realitat mai hi va haver una càmera al lloc dels fets!

Abans que existissin els ordinadors per recrear escenes que no s’havien gravat, Winsor McCay va fer aquest documental sobre l’enfonsament d’un vaixell. Creus que, pel fet de ser dibuixat, és ficció?

Head, George Griffin, 1975

Es tracta d’un autoretrat animat, i de l’obsessió que tenim per autorepresentar-nos –com la nostra obsessió amb els selfies!

A partir de 12 anys:

SpeakOut, Lizzy Hobbs, 2018

El film recull narracions en primera persona de joves del col·lectiu LGBT+.

Aquestes persones amaguen la seva identitat. Creus que haurien volgut parlar si no fos per l’animació?

3

El guió

Comença pensant què voldràs que digui el retrat animat que farem. T’agradaria situar una càmera en un moment de la teva vida impossible d’enregistrar?

Pensa en les següents preguntes:

  • Si haguessis de triar un sol metre quadrat del món (de casa teva, de la botiga d’un familiar, de casa d’un amic o familiar, de la teva ciutat d’origen) on et sentis tranquil i a gust, quin seria?
  • Si poguessis tornar al passat i gravar un moment de la teva vida, quin seria?

Amb el mòbil, hauràs de gravar-te dient la resposta a alguna d’aquestes preguntes. Més o menys serà el guió del teu retrat! Pensa que ha de tenir una durada de 10 segons (20 com a màxim), així que intenta fer una resposta elaborada.

Atenció!

Aquest enregistrament no formarà part de la peça final, però et servirà per tenir clar què dirà el nostre retrat.

Reflexiona-hi:

T’és fàcil parlar davant d’una càmera sobre els teus pensaments o sentiments? T’incomoda? Et seria més fàcil fer-ho si fos anònim?

4

El retrat animat

Entra en el web http://www.bouboucle.com/ i experimenta! Divertit, oi?

Ajuda!

Aquí tens més informació sobre el funcionament de Bouboucle.

Ara ja pots començar a dibuixar-te!

5

Emmarca’l!

Quan tinguis el dibuix més o menys acabat i trobis que se t’assembla prou, crea un contorn per acabar de donar-li forma. Pots foradar una cartolina per a convertir-la en una silueta que envolta el personatge. Ho pots fer de manera lliure o a partir d’aquesta plantilla.

Atenció!

Les plantilles consten de tres figures superposades, cadascuna d’un color. Pots decidir retallar una de les figures o fer-ne una de nova barrejant figures diferents (és a dir, retallar tot el contorn verd però amb el braç blau, per exemple).

Pots subjectar la cartolina a una certa distància de la pantalla de l’ordinador, o bé la pots enganxar (amb Blu-Tack o cinta de pintor) amb cura sobre la pantalla mateixa mentre vas retocant el dibuix en Bouboucle de sota.

6

Posa-li veu

Quan consideris que l’autoretrat animat està acabat, arriba el moment de fer-lo parlar. Amb el mòbil, grava en vídeo el personatge dibuixat amb el Bouboucle i la cartolina, tot relatant la història que ja has pensat al principi.

Cal explicar la mateixa història, però no cal fer servir les mateixes paraules i es poden canviar coses del relat original!

Atenció!

És important recordar que la gravació ha de ser en format horitzontal. Per tal d’aconseguir una gravació estable, es pot pensar en una manera de subjectar el telèfon (o la càmera) amb un trípode o similar.

7

Envia’ns l’animació

A través d’aquest formulari envia’ns la teva animació per tal que passi a formar part de la pel·lícula col·laborativa que fem entre tots.

Envia

8

I, al final, què hem après?

Un cop feta, et pots animar a reflexionar sobre la teva obra. Aquesta activitat ens permet dir coses sobre nosaltres, però amagant la nostra identitat, és a dir, des de l’anonimat.

Així…

  • Canviaries el teu discurs ara que veus que la teva identitat roman en l’anonimat?
  • I què et sembla poder representar-te amb animació? Creus encara que només la imatge real pot explicar la realitat, o també ho podem fer amb un retrat animat?
  • T’és més fàcil d’explicar un sentiment si la imatge que parla no ets directament tu?
  • T’ha sigut més fàcil parlar en el primer vídeo, quan apareixies en la pantalla, o quan era el teu autoretrat animat el que parlava?

Altres modalitats

Tornar a dalt