Mediació

Bioscopi

Tallers d’animació documental per a la creació d’una pel·lícula col·lectiva

Què és?

Què és?

Bioscopi és una caixa d’eines per experimentar amb l’animació, és a dir, per parlar del món que ens envolta creant imatges en moviment amb dibuixos o amb objectes i sense haver d’enregistrar imatges reals.

Proposa una primera aproximació al llenguatge i les tècniques de l’animació per a persones de totes les edats. També és una excusa per explorar com pensem, com ens relacionem amb l’entorn i com construïm nous relats sobre el futur.

Per què l’animació?

Sovint es diu que l’origen del cinema és el cinematògraf, un aparell creat pels germans Lumière l’any 1894. Tot i això, gairebé al mateix temps van aparèixer altres invents que perseguien el mateix objectiu. Un d’aquests invents va ser el bioscopi.

Aviat es va fer necessari posar un nom al nou llenguatge que produïen aquells aparells. Mentre que en alguns llocs van començar a anomenar-lo cinematografia (‘gravació del moviment’), en altres en deien biografia (‘gravació de la vida’). El primer terme s’ha acabat imposant.

Malgrat que el bioscopi que aquí proposem no és exactament un aparell, sí que pretén ser un mitjà per reflexionar i crear nous relats sobre nosaltres i el nostre entorn.

Les primeres persones que van utilitzar aquells aparells es van adonar que, fotografiant repetidament el desplaçament d’un objecte o un dibuix, s’aconseguia generar una impressió de moviment i es podia donar vida a tota mena d’objectes inanimats.

L’animació és un llenguatge idoni per a la fantasia i la creació de mons imaginaris, però també ha resultat ser una eina idònia per explicar fets reals que no van ser filmats, realitats secretes o amagades, o esdeveniments d’un temps o d’un lloc sense càmeres.

L’animació permet posar la mirada en allò que encara no existeix, en un passat no registrat, en un futur imaginat o en éssers o processos que no es poden veure a través de l’objectiu d’una càmera. La seva expressivitat esdevé una molt bona eina per explorar i reflexionar sobre nosaltres mateixos i les realitats que ens envolten.

Crèdits

Un projecte del Departament de Mediació del CCCB

Idea original:
Laura Ginés i Pepon Meneses

Bioscopi: Històries de vida. En el marc de l’exposició “William Kentridge. El que no està dibuixat” (2020)

Disseny de les activitats:
Laura Ginés i Pepon Meneses

Bioscopi: Criatures imaginàries. En el marc de les exposicions Mart. El mirall vermell (2021) i Ciència Fricció. Vida entre espècies companyes (2021)

Disseny de les activitats:
Estampa

Assessoria científica:
Alex Richter-Boix

Bioscopi: Antiselfies. En el marc de les exposicions La màscara no menteix mai (2021) i Francesc Tosquelles. Com una màquina de cosir en un camp de blat (2022)

Disseny de les activitats:
Martina Rogers

Disseny de l’espai:
Rosó Tarragona i Mariana Grande

Assessoria:
Liliana Arroyo

Amb el suport de Francesc Magallón

Coordinació CCCB:
Bàrbara Roig Isern i Maria Farràs Drago

Correccions i traduccions:
Adolf Fuertes

Il·lustracions, disseny i maquetació:
Luis Paadín

Disseny web:
Pimpampum

Adaptació dels textos:
Quim Mòdenes i Re-Crea Accions Culturals

Acompanyament de les activitats a grups escolars:
Re-Crea Accions Culturals

Amb el suport i la col·laboració de tots els departaments del CCCB

Tornar a dalt